A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Hétfő: művtöri, pótlás - fashion eccentrics

2012.08.07. 17:13 | juc | Szólj hozzá!

Sok ötletem volt, hogy miről is írjam meg ezt a mai pótlást, végül egy szomorú aktualitás mellett döntöttem. 81 éves korában elhunyt ugyanis Anna Piaggi, aki a divat világának utolsó igazi excentrikus személyiségeinek egyike volt (néhány kép itt). Excentrikus alatt szerintem ugyanis nem az értendő, ha valaki ruhái segítségével (is) akarja felhívni magára a figyelmet, és ezért például húsba öltözik. Excentrikus a divatban az, aki a rendelkezésre álló alapanyagokból olyan stílust, olyan egyéni, senki másra nem jellemző egységet alkot, amely abban az adott időpillanatban létezik először (és általában utoljára), amely a lehető legkülönbözőbb stílusokat, korszakokat vagy akár művészeti ágakat elegyíti öltözködésében, és aki emiatt tisztában van saját feltűnő megjelenésével, de akit soha nem maga a feltűnés vágya, sokkal inkább az önkifejezés motivál. A leghíresebb 'fashion eccentric' kétségkívül Isabella Blow volt, aki még halálában is az egyedit kereste: gyomirtót ivott, mely köztudottan hosszú és fájdalmas agóniát okoz (Blownál ez másfél napig tartott), a még aktív excentrikusok közül pedig Daphne Guinness talán a legérdekesebb - bár persze nyomába sem ér Piagginak és Blownak. (Piaggi méltó utóda talán Tavi Gevinson lehet, aki még mindig csak 16 éves, de a blogjának, korához képest elképesztő műveltségének és egyedi stílusának köszönhetően már évek óta a divatvilág egyik megmondóembere.)

Anna Piaggi elképesztő méretű gardróbjában az elmúlt 200 év öltözködésének darabjai gyűltek össze: ezekből válogatta össze az olasz Vogue megbecsült szerzője minden reggel azokat, amelyekről úgy érezte, hogy aznap a legjobban kiegészítik kék haját és vörösre rúzsozott ajkait. Ha Milánóból Párizsba utazott, csak vonaton tette, mert olyan mennyiségű ruhatárat vitt magával, amennyit repülővel nem szállíthatott volna. Hat nyelven beszélt, Valentine írógépen írt, sosem vette fel ugyanazt az összeállítást kétszer, múzeumnak is beillő gardróbjából pedig már 2006-ban kiállítást szervezett a Victoria & Albert múzeum. Bill Cunningham szerint (aki tulajdonképpen az első street fashion fotós, hiszen 50 éve fotózza a new yorki utca járókelőit, sajnos blogon nem, de DVDn megjelenítve őket) Anna Piaggi nem is excentrikus volt a divatban, hanem nemes egyszerűséggel "kívül áll a divaton". Lehet, hogy igaza volt.

Címkék: divat

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr244700365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása