A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Az amszterdami föld alatt

2018.08.12. 16:45 | juc | Szólj hozzá!

Amszterdamban új metró épült, ennek részeként pedig lecsapolták az Amstel folyó egy részét. A régészeknek így egyedülálló lehetőségük nyílt arra, hogy a múltba nézzenek, mert ugye az Amstel sok száz éve itt kanyarog, fölötte a kikötővárossal, amit ma Amszterdamként ismerünk. Nos, a szorgos régészek az építkezés 9 éve alatt nem kevesebb, mint 700.000 tárgyat találtak a folyómeder alatt, amiket a felette folyó víz gondosan megőrzött, és amelyeket rétegenként / korszakonként katalogizáltak is, fényképekkel, kormeghatározással. Így döbbenetes, különleges, egyedi lehetőségünk nyílik rá, hogy a múltba nézzünk, és lássuk, mi mindent dobtak / rejtettek / vesztettek el a folyó partján az elmúlt 119 ezer évben (pontosan). A tárgyak egy részét az új metró állomásain ki is állították.

Szerencsére az egész projektet nagyon alaposan dokumentálták, így a tárgyak döntő részét le is fényképezték, és ezek mind megcsodálhatók ezen a weboldalon, a projekt részletes leírásával együtt. Lenyűgöző az egész, és még akár saját kis kollekciókat is összeállíthatunk. Van itt minden, a fegyverektől a pénzérmékig, a protézistől az övcsatig, a csodálatos holland kerámia cserepektől a gombig, ollótól az üveggolyóig, az állati csontoktól a pipákig. Vannak kiemelt tárgyak is, szép történetekkel, ezek is nagyon érdekesek. Mikrotörténelem, urban history, olyan érdekes!

Szerintem ide érdemes kattintani, ez a leglátványosabb rész, ahol gyakorlatilag visszapörgethetjük az időt. Annyira kíváncsi lennék, mi lehet a Duna alatt ugyanígy!

bross 1940-1975 közöttről:

1.jpg

 

tányér 1920 és 1936 közöttről:

2.jpg

játék lovacska (gumi) 1900-1937 közöttről:

3.jpg

szecessziós padlócsempe:

4.jpg

övlánc kulcsokkal (1500-1600):

ov.jpg

vázák, 1725-1800 (ah):

vaza2.jpg

vaza.jpg

 

nyílhegy (i.e. 800 körül):

nyilhegy.jpg

dobókocka (1200-1500):

kocka.jpg

malackás csempe (1650-1680):

csempe.jpg

Ezeket én találtam, de nyilván még sok-sok szépségre lehet rátalálni. Lehet keresni anyag szerint is... csak mondom:)

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr214176783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása