A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Hétfő: művtöri - Parco dei Principi hotel

2012.06.18. 20:42 | juc | Szólj hozzá!

Gio Pontiról már áradoztam, de még sosem volt szó az ő mesterművéről: a sorrentói Parco dei Principi szállodáról. Sorrento elképesztő szép, még szebb arrafelé a tenger és az ég – így gondolta ezt Gio Ponti is, amikor 70 évesen nekilátott, hogy élete első szállodáját megtervezze. Azt szerette volna, ha az épületben minden a mediterráneum csodáját hirdeti, ezért úgy döntött, a térben összesen négy színt használ majd: a fa természetes anyagával járó barnát, a hófehéret, a sötétkéket (olaszul 'blu'), illetve a fehér és a sötétkék közötti 'azzurro'-t. Ponti életművének fontos része a határterületeken történő kísérletezés, így például a kézműves hagyományok és az ipari lehetőségek közötti határvonal elmosódása – nem csoda tehát, ha ezúttal is azon igyekezett, hogy minél olcsóbban, de minél szebb darabokkal öltöztethesse fel a hotelt. A szálloda – amely egyébként építészetileg is nagyon érdekes, pl. állítólag az erkélyre kilépő vendég elé táruló látvány, a tenger és ég kékjének arányait, a horizont vonalát is kiszámította Ponti – épp ezért fehér, kék és azzurro, valamint dugig van izgalmas részletekkel, hogy csak egyet említsek: minden szobában más mintájú a csempe (ezzel biztosította a tervező a gyár számára a nagy darabszámú gyártást, melyet aztán kézi festéssel tettek egyedivé).

A Parco dei Principi egy igazi total design, amelyben a bútoroktól a medence körvonaláig minden Gio Ponti keze nyomát viseli – méghozzá nagyrészt eredeti formájában, mert a szállodához 1962-ben történt megnyitása óta a szükséges modernizáción kívül nem nyúltak hozzá. Emiatt a "must see" listámon eddig is előkelő helyet foglalt el a hely, de most még egy okkal több okom van rá, hogy egyszer majd meglátogassam: mivel az olaszok olyan híresen tisztelik a múltjukat, szeretik a designt és büszkék a művészeikre, a szálloda 50. születésnapjára állandó kiállítást hoztak össze Ponti rajzaiból, korabeli fotókból és más dokumentumokból, mely mostantól a hotelben látható. Bravissimi!

fotók: Parco dei Principi, Dwell

parco1.jpg01_parco.JPG09_superleggera.jpg26_mailbox.jpg11_decktiles.jpg07_headboard.jpg16_tile5.jpg

Címkék: design olaszország art szálloda építészet szín

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr174596715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása