A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Vas utcai iskola

2012.04.14. 16:22 | juc | 2 komment

Idén százéves a Vas utcai iskola, Lajta Béla eme remekműve. Több okból is különleges: egyrészt gyakorlatilag érintetlenül, eredeti állapotában maradt meg – annak ellenére, hogy lezajlott időközben több háború, és hogy magát az épületet egy időben hadikórházként hasznosították, valamint hogy sok-sok gyerek koptatta a padjait ez idő alatt. A másik ok, amiért érdeklődésre tarthat számot, az a benne található tárgyak művészi kidolgozása, mely mind Lajtának köszönhető: ő tervezte az összes csempét, falfestményt, teret, intarziát, lámpatestet és ólomüveget. Csodával határos módon ezek szinte mind érintetlen állapotban megbámulhatók, mégpedig ma és holnap bárki által, ugyanis az iskola a Budapest 100 programsorozat keretében megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Van százéves tanóra is annak, akit érdekel, milyen volt anno egy kémia feleltetés (engem nem), a többieket pedig az iskola diákjai és tanárai vezetik körbe, olyan érdekességekbe is beavatva a látogatókat, mint hogy itt létesült Magyarországon először kosárlabdapálya, vagy hogy milyen hűtés-fűtés rendszerrel működött régen a könyvtár üvegmennyezete (régi fotók és rajzok egyébként itt találhatók).

Az iskola felújítását a közelmúltban halasztották el, sajnos. Ráférne egy kis facelift, de még így is fantasztikus élmény besétálni a ma is az eredeti bútorokkal berendezett igazgatói szobába, megnézni a sok évtizedes szertárkellékeket, utazni a csodaszép szőttessel kárpitozott liftben. Aki ráér holnap 10 és 15 óra között, az örök emlékkel gazdagodhat, ha lenyomja a masszív fémajtó kilincsét a Vas utca 9-11-ben!

vas1.jpgvas20.jpgvas6.jpgvas13.jpgvas2.jpgvas23.jpgvas18.jpgvas21.jpgvas9.jpgvas7.jpgvas8.jpgvas10.jpgvas14.jpgvas17.jpgvas3.jpgvas15.jpgvas16.jpgvas22.jpgvas19.jpgvas4.jpgvas25.jpgvas26.jpgvas27.jpg

Címkék: budapest art lámpa építészet csempe

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr874428352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stolczer 2012.04.15. 19:10:17

Ez fantasztikus!!!!!

ieszti 2012.04.16. 22:29:14

Nagyon jók a képek! Jó, hogy fel tudtál kelni:-)Köszönjük!
süti beállítások módosítása