A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Hétfő: művtöri - Németalföld vs modern

2012.12.31. 18:48 | juc | Szólj hozzá!

“Persze a napsütötte otthon, a puritán terek és bútorok, az ajtókon keresztül nyíló átlátások régebbi műalkotások emlékét is előhívhatja bennünk. Az enteriőr a 17. századi németalföldi festőművészet kedvelt műfaja volt, melyben a polgári otthon áll a középpontban. Nem annyira az ismert Vermeer-képekre gondolok, mint inkább Emanuel de Witte, Pieter de Hooch vagy Nicolaes Maes festményeire, ahol a helyiséget mindig ortogonálisan látjuk, az erős fény mindig valamelyik oldalról érkezik, és hátrafelé ajtó, vagy ajtók sora nyitja meg a mélységet. Ezeken a képeken főként háziasszonyokat látunk, hol cselédekkel, hol gyermekekkel, néha egyedül, és nagyon ritkán betérő idegenekkel. (…) Hogyan kapcsolódik mindez a modern enteriőr fényképéhez? Közös a 17. századi holland és a modern enteriőrökre egyaránt jellemző tiszta, puritán világ, a csaknem teljesen absztrakt, üres tér. A fény szerepe, továbbá az átlátás, a tér rétegezettsége. A modern építészet sok alapvető értéke rímel a németalföldi polgárok által is vallott, a protestáns etika által szentesített értékekre.”

Ferkai András: Molnár Farkas, Terc Kiadó, 2011

vö. ezzel.

(A felső képen de Hooch egy festménye, az alsó fotón kis képzavarral egy Kozma Lajos villa belső tere látható. Molnár Farkas ideillő, és a fenti szövegben is tárgyalt saját lakásáról a Delej - ma Mihály - utcai házban a neten nem találtam fotót, de a fenti mondanivalót az alábbi kép is alátámasztja. Amúgy Seidner Zoltán képe, aki a korszak legfontosabb építészeti fotósa volt. kép innen.)

Pieter_de_Hooch_-_A_Woman_with_a_Baby_in_Her_Lap,_and_a_Small_Child_-_WGA11693.jpgScreen shot 2012-12-29 at 21.24.09.jpg

Címkék: art

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr104986995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása