A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Hétfő: művtöri - stadionépítészet

2012.05.14. 17:49 | juc | Szólj hozzá!

Stadionból kevés épül, nem véletlenül. Nagyon nagyok és nagyon drágák, de épp ezért képesek arra, hogy  landmarkká válnak (vagyis olyan markáns jellé, amely egy-egy város vagy ország szimbóluma lehet). Ilyen, pusztán a különleges építészete vagy extrém méretei okán emblematikussá vált stadion aztán végképp kevés van a világon – a legismertebbek az Allianz Arena, a Bird's Nest (mindkettő Herzog & de Meuron), a Wembley (Foster & Partners), a Maracana és a San Siro (a két utóbbinál több fázisban több építész működött közre). Egyszer régen nekünk is volt egy ilyen világszínvonalú landmark-stadionunk: a Népstadion (ma: Puskás Ferenc Stadion), mely 1953-ban, átadásakor a korszak egyik legkorszerűbbjének számított a világon, és amelyet remélhetőleg tényleg felújítanak a közeljövőben (akit érdekel a téma, szívszorító sztorizgatásokat olvashat a "sportkatedrálisról" az aktuális National Geographic-ban).

Most Debrecen is megkapta az esélyt rá, hogy ilyen landmark-ja legyen, ugyanis egy tényleg nagyon tehetséges, fiatal építészt bíztak meg azzal, hogy a Nagyerdei Stadion rekonstrukcióját levezényelje. Bordás Pétert és a munkáit (Bord Építész Stúdió, Facebook itt)  azért ajánlom figyelmetekbe, mert ritka komplex koncepciók mentén tervez, ugyanakkor az épületei annyira helyspecifikusak, hogy szinte beleolvadnak a környezetükbe. A debreceni stadionnál (amelynek terveit nem a Bord Építész Stúdió, hanem a Nagyerdei Stadionrekonstrukciós Kft. keretein belül készítette) például olyan létesítményt álmodott meg, amely nem egyszerűen egy sportesemények megrendezésére alkalmas, nagy, gyűrű formájú ház, hanem a környező parkkal szerves egységet alkotó, a közönség számára is nyitott épület, futó- és gördeszkapályákkal, kávézókkal, sétálóútvonalakkal, télen jégpályával. Egy új sport- és közösségi központ, nem mellesleg pedig világszínvonalú építészeti alkotás. Az alábbi videón megnézhetitek a stadion látványterveit, és ha van kedvetek, gyertek el a következő Creative Mornings-ra (tudjátok, erről már írtam), mert Bordás Péter lesz a vendég (május 18., 8:30, jelentkezni itt lehet), és a Stadionról is beszél majd.

Címkék: építészet

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr34488809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása