A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Hétfő: művtöri

2012.02.19. 21:40 | juc | 2 komment

Időről időre felbukkan a történelemben egy látnok, aki úgy képzeli, hogy a városokat vonalzóval, egy rajzasztalon a legjobb megalkotni. Úgy gondolja, hogy a tervezett építkezés, a kontrollált és kulturált lakókörülmények szükségszerűen az emberek életének javulását hozzák majd: tisztaságot, rendet, egyenlőséget, demokráciát, boldogságot, egy új világot. Ilyen ideális városról értekezett már Platón is, de nevet csak Morus Tamás adott neki: utópiának nevezte el, a 16. században.

Az irodalmat és filozófiát félretéve, sokan, sokféleképpen fogtak neki a valóságban is ilyen ideális, tervezett városok megalkotásának. Tudjuk, hogy Pest és Párizs bizonyos negyedeit is vonalzóval alkották meg, Barcelona egyes részei pedig gyakorlatilag rácsszerkezetet alkotnak, de az urbanista megalománia kétségkívül a 20. században érte el tetőpontját. Maga Le Corbusier például a megszállottja volt a várostervezésnek. Marseilles-i "lakóegysége" mellett, melyben a lakásokat posta, szálloda, étterem, sport- és orvosi létesítmények egészítik ki egyetlen, betonpillérekre emelt tömbben, egy komplett várost is megtervezett India számára, amikor az arról levált Pakisztánban ragadt főváros miatt szükségessé vált egy új közigazgatási központ kialakítása. Chandigarh modellje sikeresnek bizonyult: gazdag, fejlődő város, fiatal és jómódú lakókkal, bár mindez valószínűleg nem kizárólag az építészetének köszönhető.

Kevésbé sikeres az idén 104 éves Oscar Niemeyer víziója, Brasilia. Brazília mesterséges fővárosát ő is az ötvenes években álmodta újjá, akkor korszakalkotónak számító, látványos vasbetonépületeivel. Hogy a város mégsem lett az új ország valódi központjává, és hogy messze lemaradt Rio de Janeiro és Sao Paolo mögött, az valószínűleg nem az építészetének, sokkal inkább rossz fekvésének köszönhető, de ki tudja. Talán ott is úgy érzi magát az ember, mintha a jövőben járna, nem túl otthonosan, idegenül, a hatalmas terek, épületek között - mint pl. Európa legfiatalabb utópisztikus negyedében, a párizsi Défense-ban.

Aki pedig azt hiszi, hogy a város-utópiák kora lejárt, téved. Kazahsztán elnökének szintén első dolga volt új fővárost alapítani, miután országa levált a dicsőséges Szovjetunióról. Asztana ugyan már korábban is létezett, de csak Nurszultan Nazarbajev uralkodása alatt indult igazi virágzásnak, felhőkarcolói megépítésében pedig olyan sztárok segédkeztek, mint Sir Norman Foster. Aki nem hiszi, vegye meg a februári National Geographicot

Címkék: art építészet

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr504136267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nuagetrilla 2012.02.21. 10:38:33

tavaly a KÈK szervezésében vetítették is ezt a két filmet:
Grand Paris. Az elnök es az epitesz (2009) 50 perc, szin. feliratos holland R: Bregtje Van Der Haak
Egy varos Csandigarh-ban (1966) 54 perc, szin. feliratos svajci R: Alain Tanner

idén is lesz:
4. Budapesti Építészeti Filmnapok
2012. március 29 április 01.

szép napot!

juc 2012.02.21. 11:14:25

@nuagetrilla: ezt jó tudni, köszi!!!
süti beállítások módosítása