A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Az Asztronómus

2015.01.02. 13:26 | juc | Szólj hozzá!

Johannes Vermeer-től, aki a németalföldi festészet legnagyobb alakja volt, alig 30-40 képet ismerünk. Ezek közül az egyik leghíresebb, Az asztronómus 1668-ban készült, és több ismeretlen tulajdonos után 1880 körül került a Rotschild család birtokába. Tőlük a németek kobozták el, mégpedig egyenesen Hitler számára, aki két Vermeer-képpel is büszkélkedett a mintegy 5000 darabos műgyűjteményében. A háború vége felé a teljes összeharácsolt kollekcióját az Altaussee-i sóbányákba szállították, hogy ott biztonságban legyen, onnan az amerikaiak műkincsmentésre létrehozott egysége menekítette ki az oroszok elől (erről szól a The Monuments Men, George Clooney amúgy nagyon unalmas filmje, amelyben a Vermeer kép említve sincs, sokkal inkább a genti oltár és a bruges-i madonna).

Az asztronómus rövid időre visszakerült a Rotschild családhoz, majd örökösödési adó fizetés jogcímén a francia államé lett, és 1983 óta a Louvre gyűjteményét gazdagítja.

Most itt van Budapesten, a Rembrandt kiállításon, párjával: A geográfus c. festménnyel együtt, 20 MILLIÁRD forintra biztosítva. Hátborzongató érzés egy olyan, egyébként meglepően kisméretű képet nézni, ami 350 éves, amit Rotschildok és még inkább: Hitler is nézegetett, mintha valami láthatatlan szálon összekapcsolódnánk a történelemmel. Ne hagyjátok ki, a kiállítás február 15-ig látható a Szépművészetiben.

 

johannes_vermeer_-_the_astronomer_-_wga24685.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr457032819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása