A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Starry Light by Anagraphic

2012.09.06. 19:02 | juc | Szólj hozzá!

Tudjátok, mennyire szívemen viselem a hazai design ügyét, és azt is, hogy ennek ellenére mennyire ritkán írok erről nektek. Nos, ennek az az oka, hogy fájdalmasan kevés az olyan színvonalas termék és aktualitás, amiről érdemes lenne szót ejteni. Üdítő kivételek szerencsére akadnak időnként: ilyen a Starry Light by Anagraphic is. A lámpa koncepciójával már tavaly, a 2500 Watt kiállításon is találkozhattatok - tervezője, Farkas Anna ekkor kísérletezett először az átlyuggatott lámpaburával (fotók itt), amelynek segítségével csillagos égboltot varázsol a mennyezetre. Közel egy év termékfejlesztés után végre elkészült az akkori prototípus kisszériás gyártásra alkalmas változata, a Starry Light. A lámpa lényege, hogy a félgömb alakú burát a pontos csillagtérkép szerint látják el furatokkal, így ha felkapcsoljuk, a csillagos ég a falakra vetül. Alapesetben a lámpa a két napéjegyenlőség és a két napforduló csillagtérképével kapható, de, és szerintem ez benne a legjobb: egy adott földrajzi hely és időpont szerinti konstelláció is felvihető rá, ezáltal pl. fantasztikus és személyre szóló ajándék lehet, ha a házassági évfordulónkkor, gyermekünk születésekor, stb. látható csillagállásokkal rendeljük meg. A lámpa minden része minőségi anyagokból készül (tudom, mert tapintottam), magyar műhelyekben, kézzel, a bura belső felületén pedig finom vonalak segítik a csillagok közötti tájékozódást.

Az már csak hab a tortán, hogy a tökéletes fénykibocsátás érdekében a Starry Lighthoz egy saját, vadonatúj jellegű fényforrás is kifejlesztésre került. Ez a LED-es konstrukció egyszerre biztosít lefelé erős, helyi megvilágításra is alkalmas fényt, illetve gondoskodik arról, hogy az a furatokon keresztül tökéletes irányban és módon vetüljön a falakra (elkerülve pl. az ún. camera obscura-hatást, amelynek köszönhetően a pici lyukon át az izzó fémszála a kivetített fénypontban látható lesz).

Szerintem ez a termék abszolút esélyes rá, hogy világszerte sikeres legyen. Egyrészt kifejezetten szép. Másrészt láthatóan sok munka és fejlesztés áll mögötte, amitől átgondolt és profi termék lett, és ezáltal akár sorozatgyártásra is alkalmas lehet. Harmadrészt a kézi megmunkálás és az egyénre szabhatóság olyan értékek, amelyeket manapság nagyra értékel a designra fogékony közönség. Végül, de nem utolsósorban pedig azért, mert a csillagos ég bámulása, az álmodozás, a "válasszunk csillagot" olyan univerzális emberi szokás és igény, amelynek mindenütt hódolnak a világon és ami soha nem fog kimenni a divatból. Én nagyon drukkolok a Starry Light kollekciónak! (ha ti is, csekkoljátok a weboldalt itt és a Facebookot itt.) (ja és igen, ez itt fekete, nyilván nekem ez tetszik, de más színekben is van!)

starrylight_fekete_1_640px.jpg

Címkék: design art lámpa

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr34759364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása