A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Kazinczy utca, páratlan oldal

2012.05.10. 22:36 | juc | Szólj hozzá!

A VII. kerületi Kazinczy a város egyik legrégebbi utcája: az 1700-as évek közepén az első keresztutca volt, amely összekötötte a Dob és Dohány utcákat, úgy is hívták: Kereszt utca. Aztán meghosszabbították a mai Király utcáig (ez lett a Kiskereszt utca). Az amúgy sem túl hosszú, ámde igen öreg utcácska 1879 óta viseli Kazinczy nevét.

Mai képe ennek a sok-sok évnek köszönhetően nagyon változatos, és egy kicsit szomorkás is. Pedig számos izgalmas réteggel bír - példának okáért, házainak mintegy negyede műemlék (ami legtöbbjükön kevésbé látszik).

Emellett a Kazinczy utca a pesti zsidóság egyik központja, mely épp félúton található a környék két fontos temploma: a Dohány és Vasvári Pál utcai között. Itt található a csodaszép, éppen százéves Löffler-féle zsinagóga, pár lépésre tőle egy rituális fürdő (mikve, szintén műemlék), parókakészítők és kóser üzletek, és még biztosan sok minden, amiről mi muglik gójok nem is tudhatunk.

Továbbá, a Kazinczy utca a város romkocsma-központja is. Sötétedés után az utca mintegy 15 kocsmája környékén fesztiválnyi tömeg hömpölyög (főleg, mióta bent nem lehet dohányozni, kint pedig jó az idő). A romkocsmák pedig magukkal hozták sajátos szubkultúrájuk művészeti ágát: a street artot is, ami szintén otthagyta nyomát az utca házainak falain.

Végezetül, de nem utolsósorban persze, a Kazinczy utca számomra fontos személyes jelentéstartalommal is bír. Apai dédszüleim hosszú évekig éltek a 35. számú épület házmesterlakásában (a képeken üres, üvegportálos üzletté átalakítva látható), magam is ide voltam bejelentve harminc évig, sőt: éltem is a lakásban. Én még játszottam azon a régi játszótéren, amelyet nemrég újított fel a Suppré csapat.

Aki a Kazinczy utca összes arcát látni akarja, sétáljon arra péntek délután, hat óra felé. Látni fogja, hogy először kaftános-kalapos, templomba siető családok lepik el az utcát, olyanok, akikkel hétközben még errefelé is ritkán találkozik az ember. Félórával később pedig egy egészen más öltözékű: farmeres, pólós, biciklis tömeg lepi el az új kövezettel burkolt járdákat és úttestet. Nagy kár a Kazinczy utca omladozó műemlékeiért - de ha felújítanák őket, biztosan nem lenne többet igazi "Kereszt utca" a kultúrák között.

DSC01185.jpgDSC01186.jpgDSC01187.jpgDSC01188.jpgDSC01189.jpgDSC01190.jpgDSC01191.jpgDSC01192.jpgDSC01196.jpgDSC01197.jpgDSC01201.jpgDSC01205.jpgDSC01206.jpgDSC01207.jpg

 

 

Címkék: budapest art építészet

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr354496187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása