A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Hétfő: művtöri - new media

2012.03.05. 19:25 | juc | 2 komment

Én még emlékszem arra, hogyan írtunk cikkeket az internet előtt: bútorkatalógusok lábjegyzeteit fordítgattuk, a Képzőművészeti Egyetem könyvtárába jártunk, külföldi újságokat tanulmányoztunk – így olykor több hét vagy hónap késéssel ugyan, de meg tudtuk írni, hol is tart a világ. Ma a keresett formatervező vagy cég teljes munkássága beszerezhető néhány másodperc alatt, bárhol, bárhonnan. Ma már nem kell üzeneteket hagyni otthoni telefonokon és titkárnőknél, mert a mobilján bárki, bármikor meginterjúvolható. Ma már lazsálni sem lehet: ha nem tudósítasz aznap, de legkésőbb másnap egy eseményről, akkor már ne is tedd. És ma már – részben saját önkéntes adatszolgáltatásunknak köszönhetően – mindig tudja a Nagy Testvér, hogy kivel barátkozunk, mire keresünk rá a neten, hol vagyunk, mit olvasunk (lsd a Google és a Facebook adatkezelési szabályzatait) – jaj neked, ha a főnöködnek azt mondod, hogy beteg voltál, de közben a Foursquare-en becsekkolsz a kedvenc éttermedbe. Ma már a nagy szabadságunk valójában csak még nagyobb kontrollt jelent. Mindez elég szomorú mind az újságírást (a minőségi, átgondolt, alapos munka helyett sokan megelégszenek a neten fellelt, első, gyakran felületes információkkal, copy+paste-tel írnak cikket stb.), mind az életet úgy általában tekintve (lsd. feljebb). Én néha azt kívánom, bár ne lenne mobiltelefonom, és ha napokig nem ülök a gép előtt, sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok.

Persze a digitalizált világunknak azért vannak előnyei is – példának okáért az, hogy az új médiumokban új műfajok születnek. Ahogy a dokumentarista fotóból kialakult a fotóművészet, a mozgóképből a filmművészet és a video art, az interneten is csodás új jelenségekre lelhetünk.

A mozgó fotók ötlete – mint annyi más minden – a Harry Potter-szériában bukkan fel először. Művészi igényességű változatait először Coco Rocha oldalán láttam (az egyik kedvenc modellem), és akkor is nagyon tetszettek, de most már Orsinak köszönhetően tudom, hogy cinemagraph-nak hívják őket. Nagyon tetszenek, mert olyanok, mint egy fotó, és mégis élnek, van bennük valami időtlen, nosztalgikus és költői. Kíváncsian várom, hogy a divat- és reklámipar milyen csodákat alkot még ebből az új művészeti ágból:) és bevallom, azt is szívesen megtanulnám, hogyan kell ilyet csinálni... Nektek bejön?

 

Címkék: fotó divat art

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr104290450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

katarocks 2012.03.06. 16:34:44

akkor ajánlom ezt a tumblr blogot: fromme-toyou.tumblr.com/
az írója csinálja ezeket a cinemagraph-okat. ha ezt valóban ők találták ki, nagy üzlet lett belőle.

juc 2012.03.06. 16:44:33

@katarocks: igen, ezt láttam, köszi! :) de még mindig sokkal több lehetőség van benne szerintem... szeretném, ha Terry Richardson, Steven Meisel, Alas&Pigott vagy Nicola Formichetti + Gaga rámozdulnának, úgy igazán! az lenne már csak látványos...
süti beállítások módosítása