A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Hétfő: művtöri - Cloisters Cross

2012.02.06. 15:12 | juc | Szólj hozzá!

Az egyik fura hobbim, hogy régi IPM magazinokat gyűjtök, és olvasgatom is őket. Nem mondom, hogy nem fakadok harsány kacajra a tudományos újdonságokat olvasgatva (csak néhány példa: a plasztikkártya, amely nemsokára helyettesíti majd a tantuszt a telefonfülkékben, a CD, amely forradalmasítja a zeneipart, a fax, amely - őrület! - többoldalas szövegeket juttat el 1 mp alatt a világ másik végébe – ej, ha tudnák, hogy alig 25 évvel később ezek mind már a múlt kellékei lesznek!), de történelemből, művtöriből, kultúrtörténetből, sőt: olykor szórakoztató irodalomból is rendre jelesre vizsgázik a magazin, még ha tördelésből és nyomdai minőségből egyértelműen csúfos bukásra is áll.

A tegnapi újságban egy nagyon izgalmasan megírt sztorira akadtam Thomas Hoving tollából, aki a Metropolitan Museum igazgatója volt sokáig. A cikkben azt meséli el, milyen izgalmas fordulatok (és három év tárgyalássorozat) eredményeként lett a múzeumé egy középkori, rozmáragyarból faragott kereszt.

A magazin fent említett minősége miatt a rekordösszegért megvásárolt darabról gyakorlatilag semmi sem derült ki a fotón, úgyhogy ma rá is kerestem, és a Cloisters Cross (kéretik szépen belenagyítani), valamint a története valóban elképesztő. A faragás olyan döbbenetesen aprólékos, hogy én gyanakszom rá, hogy zseniális gyerekkezek lehettek a dologban. Az ábrázolás értelmezései több könyvet megtöltenének (pl. ezt). Ami az igazán izgi viszont, az az a titok, amely a kereszt történetét övezi: máig nem sikerült bebizonyítani ugyanis, hogy a 12. századi Angliából hogyan került Kelet-Európába, ahol a Hoving-nak azt eladó Ante Topic Mimara némi restaurálási munkák fejében kapta meg egy kolostortól (ez persze a publikus verzió: a rosszindulatú, ámde az igazsághoz alighanem közelebb álló változatokban a kereszt a nácik által összerabolt vagyont szállító kamionról vonatról pottyant kevésbé legális úton az egyébként nem kispályás Mimara ölébe).

Van ebben a sztoriban valami Indiana Jones-os, kasszasikeres vonal - nem csoda, hogy Hoving is bestsellert írt belőle... ki gondolta volna, hogy ilyen izgalmas is lehet a kurátorkodás?

 

 

Címkék: art

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr484051047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása