A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

A designról

2011.10.08. 11:56 | juc | Szólj hozzá!

Élénken emlékszem a napra, amikor a Cosmopolitan szerkesztőségébe kerültem, és az addig használt, gigantikus Power Mac számítógép és szintén gigantikus noname monitor helyett egy kis zöld, cukimuki iMac mellé ülhettem le. 2004-ben a Cosmóban dolgozni és egy monitorral egybeépített, high-tech zöld számítógépen írni a cikkeket maga volt a coolság netovábbja nekem, és nagyon büszke voltam rá, hogy ilyen dizájnos kis gépem van.

Amit az iMac akkor tudott, annál ma egy telefon is okosabb. A technológia olyan döbbenetes ütemben fejlődött az elmúlt húsz évben, hogy a készülékek miniatürizálásának ma már csak a kezünk és fülünk mérete szab (alsó) határt.

De lehetett volna bármilyen töpörödés, ha azt az emberek nem értik, nem tudják használni. És akkor jött Steve Jobs. Steve Jobs a design nyelvét használta fel arra, hogy a technológiai tudást az emberek által érthetővé tegye, az ők igényeire szabja. Steve Jobsnak köszönhetjük, hogy ma már a villamoson is netezünk, hogy iPod, iPhone vagy iMac nélkül bizonyos helyeken bizony megmosolyogják az embert, hogy bárhol hallgathatunk zenét, és így tovább. Az említett i-termékek ma már státusszimbólumok és egyszersmind divatkellékek. Steve Jobs igazi nagysága azonban nem abban áll, hogy dollármilliárdos iparágat épített fel a technológiai újdonságokra (és döntött romba olyanokat például, mint a cd-ipar...). Hanem abban, hogy mindezt a formatervezés által érte el. Ha az iMac egy rusnya, bézs kocka lett volna, nem ültem volna le olyan szívesen elé, mert egy szép géppel igenis jobb dolgozni is. Sok-sok embert tett számítógép- és internetfüggővé Steve Jobs pusztán azzal, hogy a szintén zseniális formatervezővel, Jonathan Ive-val karöltve vonzó formába csomagolta a legújabb fejlesztéseket.

A 20. és 21. században senki példája nem bizonyítja jobban, hogy a design okos és tudatos használata mekkora társadalmi, szemléletbeli és gazdasági változásokat idézhet elő a világban, mint Steve Jobs élete és munkássága. Tessék a designt komolyan venni!

· 1 trackback

Címkék: design

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr323284712

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Stockholmi képek 4. – R.I.P. Steve Jobs 2011.10.08. 19:09:03

2011. október 7., StockholmAz Apple szaküzlet kirakata a Kungsgatan-on.            

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása