A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Programajánló

2010.11.08. 08:16 | juc | Szólj hozzá!

Pirandello egyik regénye egy férfiról szól, akit a felesége egy elejtett megjegyzése sodor meghasonlottságba. Az állítólagos ferde orra miatt, melyet ő eddig észre sem vett, Moscarda úr rájön, hogy amit ő eddig egynek hitt, vagyis ő maga (egy), az az őt ismerők szemében mind más és más (százezer), így pedig tulajdonképpen egy sem (senki) – erről szól az Uno, nessuno e centomila (olaszul több infó itt).

Umberto Eco híres elmélete szerint nincs egyféle műalkotás-értelmezés, a kortárs műnek annyi jelentése van, amennyi befogadója, hiszen egy-egy kép, könyv vagy dallam más-más hatással lehet az egyes emberre (erről szól az Opera aperta), és így lesz interaktív egy eddig egyoldalú kommunikációs műfaj: a modern művészet.

A nők valami hasonlót a "kövér nap" jelenség formájában ismernek, amikor is semmi sem áll jól, semmi nem jön fel, semmi sem csinos, pedig minden pontosan ugyanolyan (és ugyanakkora), mint tegnap.

Ha már kövérség... Botero azt mondta egyszer: "én nem festek kövér embereket" – ami a képei ismeretében első pillantásra igen meglepő. Aztán, ha az ember egy kicsit hajlandó gondolkozni is, rájön, hogy valószínűleg az Avignoni kisasszonyok modelljeinek sem volt profilban az orra, és Giacometti híres kutyái sem voltak cérnavékony gebék.

És ha már ezen túljutottunk, máris érdekessé válik ennek a különös festőnek az életműve: azok a kultúr- és művészettörténeti utalásokkal tűzdelt, valószerűtlenül színes, mégis eléggé nyomasztó festmények, amelyek január 23-ig láthatók a Szépműben. Lesz, aki csak a kövérség dicsőítését látja majd bennük, lesz, aki némi Rousseau-i neo-naivizmust, és lesz, aki valami egész mást. Ki jön velem megnézni?

Címkék: art

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr62432795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása