A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Vis, vol 1.

2010.09.08. 10:24 | juc | Szólj hozzá!

Vis Horvátország legnyugatibb szigete, és egyben a legtávolabb is esik annak partjaitól. Igen sajátos képződmény, részben a szárazföldtől való távolsága, részben az ebből adódó stratégiai helyzete miatt. Vis kicsike szigetéért (betonúton bejárható kerülete alig 50 km) állandóan hatalmas harcok dúltak. Természetesen már a régi görögök is voltak itt, aztán jöttek a rómaiak, a velenceiek, a horvátok, a franciák, az angolok, megint a horvátok, aztán persze a dicső Jugoszlávia... és Vis mindezen idő alatt fontos katonai támaszpont volt. Jugoszlávia széthullásáig gyakorlatilag nem is volt látogatható a sziget, és még ma is számos részére tilos a belépés - mert bár máig harcoló partizán alakulatoktól nem kell tartani, az általuk hátrahagyott aknáktól igen. Az amúgy nagyon zord táj alatt állítólag több száz katonai alagút fut, a városi (pardon: szigeti) legenda szerint az egyik egészen Splitig tart, ami azért nem kis teljesítmény. Visről anyagot sem lehet nagyon találni, legalábbis az általam beszélt nyelveken nem, ezenkívül a leglehetetlenebb helyeken vannak katonai épületek és jeladók - ami szintén arra utal, hogy a katonaság még most is erősen kontrollálja a szigetet.

Na mindegy is, ennek köszönhetően a sziget gyakorlatilag érintetlen. Elhagyott épületek  éktelenkednek mindenhol, az őslakosok egyre kevesebben vannak, a turisták többsége szintén horvát. A kevés (bár sajnos egyre több) külföldi a partok közelében marad, nagy részük ugyanis saját jachttal vagy vitorlással érkezik, szegény, és a lábát se teszi ki a partra.

Mindemellett fontos faktor az elturistásodás ellenében a helyi mentalitás. Angolul nem tudnak, nem is akarnak beszélni, olaszul néhányan hajlandóak megszólalni csak, a jelszó pedig: nyema problema. A település, ahol mi az apartmant béreljük, a sziget harmadik legnagyobbja, de egy kisbolt nincs, ahol tejet vehetnél. El kell autózni a fővárosba a szupermarketig, vagy meg kell várni a reggel érkező mozgó boltot. Az éttermekben (micsoda eufemizmus!) egy-két féle kaja van, az viszont csillagászati árakon. Az utak siralmas állapotban vannak (az egyik felújítás pl. idén pont ott tart, ahol tavaly), a szerpentinek mellett még szalagkorlát sincs, és bár a sok szuperjacht is benzinnel megy, Vis fővárosáig kell autózni az egyetlen benzinkútig.

De sebaj: ez a nyugalom szigete. Kicsit bizarr, gyakran abszurd, és néha kicsit baljós (majd egy-két következő posztból megértitek, miért), de legalább nyugi van és döbbenetes természeti tisztaság, szépség. És nekünk most ez kellett. Íme az első adag!

 

 

Címkék: utazás horvátország vis

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr872279775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása