A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Las Meninas

2012.01.28. 18:14 | juc | Szólj hozzá!

Velazquez mesterműve, a Las Meninas állítólag a világ egyik legvitatottabb, legtöbbször analizált festménye (nyilván a Mona Lisa az első). Szokatlanul mozgalmas kép ez: a festőnek modellt álló királyi házaspár csak a hátsó tükörben látható, az ajtón épp be- (vagy ki-) lép valaki, látszik a festővászon háta, sőt: maga a festő is (akinek egyébként ez az egyetlen fennmaradt, hiteles önarcképe), de van a képen gyerek, kutya, törpe, érdekes perspektíva- valamint fény-árnyék-játékok is.

A képnek a korszaktól nagyon szokatlan komponálatlansága, ami nyilván csak látszólagos, de ami úgy adja vissza a pillanat spontaneitását, mint egy polaroid-fotó, számos művészt megihletett. Leginkább Picassot, aki egy teljes sorozatot szentelt a Las Meninas feldolgozásának – amint azt tavaly Barcelonában a Picasso-múzeumban megtudtam. És például Eve Sussmannt is, aki egy monumentális vállalkozás keretében, 35 fős csapatával egy olyan jelenetet komponált meg, amely 89 másodpercben, végtelenítve ábrázolja, mi történhetett a híres "pillanatfelvétel" előtt és után Velazquez műtermében (itt lehet pár kockát meglesni belőle).

Maga Velazquez is több festményre tesz utalást a műben (pl. az Arnolfini házaspár tükrére), és bár a videót sajnos a neten nem lehet megnézni (nagy kár), és a teljes Picasso-sorozatról sincs elérhető könyv, a Las Meninas még így is nagyon jó példa a képzőművészeti remake-re, ami szerintem az egyik legérdekesebb téma a világon. Remélem, most már szerintetek is:) Ha igen, akkor csekkoljátok X. Ince portréját itt Velazquez, itt pedig Francis Bacon verziójában, aki szintén egy komplett sorozatban dolgozta fel a spanyol festő munkáját!

Címkék: art las meninas

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr153744761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása