A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Országos Színész Nyugdíjegyesület

2010.11.17. 14:19 | juc | Szólj hozzá!

Az Országos Színész Nyugdíjegyesületről leginkább a felejthetetlen Gobbi Hilda kapcsán hallhatott, aki hallott: a színésznő-óriás volt ugyanis az, aki a negyvenes évek végén, fellázadva a megalázó nyugdíjak miatt, gyűjtést rendezett a kiöregedett színészek javára. Nem véletlenül tette ezt: az új rendszer ugyanis ellehetetlenítette az addig virágzó Színészegyletet, amely többek között a nyugdíjba vonuló színészekről is gondoskodott. A Gobbi Hilda polgári engedetlenségének köszönhetően megszületett Jászai Mari Színészotthon ma is működik, gyaníthatóan ugyanazon bútorok között, amiket anno Latabár Kálmán, Bajor Gizi és Honthy Hanna adományoztak az egykori nyilvánosházból átalakított intézménynek.

A háború előtt persze több színészotthon is volt Pesten, az egyik például a IX. Kinizsi u. 16-ban (a Ráday mellett). Az épületet kimondottan erre a célra emelték, és relief-et is készíttettek rá Galaskó Gyula kerámiaművésszel. Az épület már rég lakóház, de a relief még ott van, szerencsére, mindig megcsodálom, gyönyörű.

 

Címkék: budapest art

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr362454901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása