A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Idő vs. művészet

2010.07.25. 12:14 | juc | Szólj hozzá!

Nádas Péter Saját halál c. művében úgy (is) érzékelteti a múló időt, hogy minden nap lefényképezi a házuk előtt álló körtefát, majd a fotót a megfelelő szövegrész mellé illeszti. Egy Noah nevű srác hat éven át minden reggel saját magát fotózta, és a képeket egymás után sorolva, hat percbe sűrítette az eltelt időszakot. Marcel Proustnál az egész gyermekkor felidéződik egyetlen falat madeleine sütitől (Az eltűnt idő nyomában c. regényfolyamában, természetesen). Ferdinand Hodler úgy próbálta megállítani a pusztító időt, hogy heteken át minden reggel kétségbeesetten lerajzolta haldokló szerelmét (a képek a Szépműben is láthatóak voltak, nagyon megrázó sorozat).

Egy John Cage nevű amerikai zeneszerző pedig megalkotta a világ leghosszabb zeneszámát, melyet nem kevesebb, mint 639 évig tart lejátszani - soha nem fogja tehát senki egyben hallani, sőt, még dallamot felfedezni is igen nehéz lesz benne. Mivel az Organ2/ASLSP című darab orgonára íródott (pontosabban eredetileg zongorára, később írta át a szerző), egy orgonagyártásáról híres német városka, Halberstadt úgy döntött, belevág a projektbe. A művet 2001-ben kezdték játszani, idén már a hatodik hangjegynél tartanak:-DDD. Minden hangjegy-lejátszás hatalmas esemény, több ezren gyűlnek rá össze a nagyvilágból (zseniális pr-húzás a városka vezetői részéről amúgy). Nem vagytok tehát semmiről lemaradva, nyugodtan ütemezzétek be Halberstadtot a nyugdíjas éveitekre, addig is itt lehet többet megtudni az egyedülálló kezdeményezésről. Bravó!

 

Címkék: art

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr382174442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása