A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Random dolgok a netről

2017.02.01. 14:40 | juc | Szólj hozzá!

1. Ha valaki esetleg még nem ismeri: a Facebookon van egy csoport, Budapest régi képeken néven. Aranybánya, amit a lelkesedés hajt, naponta több új poszttal, csodák vannak. További érdekes adatbázisok kibogarászhatók ebből a cikkből.

2. Rakj rendet, lassulj le, selejtezz, élj kevesebb cuccal – ez ma már mozgalom. Akit érdekel, olvassa el Marie Kondo könyveit, kicsit amerikaias "sikerülnifog" "megtudodcsinálni" hangulatú, de vannak benne jó trükkök (én a másodikat olvastam, az elsőt csak a netről ismerem, de valószínűleg azzal kell kezdeni). Inspirációul pedig íme egy japán úriember, akinek összesen 150 tárgya van. Na jó, ez nekem inkább rémisztő:)

 

3. Leonardo egykori szőlőskertje, és egy hozzá tartozó ház, a Casa degli Atellani most Milánó legújabb attrakciója (nyilván eddig is ott voltak, de nemrég került sor a felújításukra, és végre nyitva állnak a látogatók előtt).

4. Ez egy régebbi cikk (pontosabban interjú) a bankjegytervezésről, de nagyon érdekes, főleg, amit a portrék arckifejezéséről mond a tervező. Hiába, a művészet az művészet!

5. Frappáns kis cikk a világszerte elharapózó hipszter-esztétikáról és ami érdekesebb: annak okairól (tudjátok: nyers téglafalak, ipari lámpák, régi fa felületek, krétafestékkel bevont falak, specialty coffee, raw, bagel, szakáll, borbélyok, bicikli).

6. Gazdagok és szolgáik Oroszországban – kicsit hatásvadász, könnyű téma, de jó fotósorozat.

7. Bakancslistára velük: lenyűgöző kültéri múzeum (art park) Brazíliában, és a Jean Cocteau által dekorált Santo Sospir villa Dél-Franciaországban.

8. Én a hegymászást egy teljes mértékben haszontalan, viszont lenyűgöző sportnak tartom, és minden tiszteletem azoké, akik a testük összes szervének határait a végletekig feszegetik csak azért, hogy évek óta tartó felkészülést követően néhány másodpercig körülnézhessenek egy hegytetőről (már ha éppen nincs köd). Ezért valahogy megnyugtatónak tartom, hogy azok élete sem vész kárba, akik a rengeteg edzés, mászás, fagyás, nélkülözés, fázás és minden más után mégsem tudják bevenni a hegyet, és meghalnak a fel- vagy levezető úton. A Smithsonian remek cikkében ugyanis most azt olvastam, hogy (VIGYÁZAT, MORBID TARTALOM KÖVETKEZIK!) a Mount Everest megmászásába belehalt hegymászók testét nemes egyszerűséggel útjelzőként használják a később érkezők (igen). Jó belegondolni abba is, hogy a soha nem olvadó jégbe belefagyott, soha szét nem málló, élénk színű ruhákban pompázó, erejük teljében lévő fiatalemberek (és nyilván hölgyek is) lesznek majd a következő évezred Ötzi-jei. Az akkori kutatók rajtuk tanulmányozzák majd (talán), hogy mit is evett a 20. és 21. századi ember, milyen ruhákat hordott, milyen betegségek kínozták, talán felhasználják a sejtjeiket, a dns-üket valamire... A hegymászás áldozatai talán az emberiség túlélésének biztosítékai – a többi hegymászó esetében mindenképpen.

9. Azt nyilván ti is észrevettétek, hogy a legtöbb nagy vallásban sok a közös vonás – a főszereplőket, motivációkat, eseményeket tekintve is. De hogy ennek tudományága is van: komparatív mitológia, na azt én nem tudtam, és nagyon örülök neki, tud esetleg erről valaki valamilyen jó könyvet?

10. Kertész és Brassai kortársa, hatalmas tehetség, mégis kevéssé ismert, talán a félbeszakadt pályája miatt... egy igazi pesti, 20. századi, szomorú történet Kinszki Imréé. Fantasztikus fotói voltak, a legismertebb a Király utcát ábrázolja, de a többi is olyan élő, olyan részletgazdag, olyan jól szerkesztett. Itt egy könyv a képeiből online, megvásárolható, nyomtatott verziót még nem találtam.

11. Nemrégiben felszínre került dokumentumok szerint a cukoripar évtizedek óta manipulálja a cukorfogyasztás és a szívbetegségek összefüggéseit kutató kutatások eredményeit – mégpedig úgy, hogy a telített zsírra keni a balhét. Szomorú, és sajnos simán hihető!  A kutatás felbukkanásáról szóló cikket itt tudjátok elolvasni.

12. Bizarre columns – ez egy blog, értelemszerűen bizarr vagy érdekes oszlopokról, oszlopos építészeti megoldásokról, értelemszerűen túlnyomórészt posztmodern tartalommal. Nekem nagyon bejön!

13. A Harvard Art Museums bárki számára elérhetővé tette gigantikus Bauhaus gyűjteményét – hurrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr9212140009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása