A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Könyv: Szecessziós Budapest

2012.12.05. 19:09 | juc | 1 komment

Annak ellenére, hogy szép fővárosunk milyen sok szecessziós stílusban készült épülettel büszkélkedhet, csak néhányukról mondhatjuk el, hogy közismert és jól dokumentált. Pedig az Iparművészeti Múzeumon, a Greshamen vagy a Vas utcai iskolán kívül számos szépséget rejt a város, melyekről ugyan születtek már könyvek, de egyik sem olyan átfogó és részletes, mint a közelmúltban megjelent Szecessziós Budapest.

A szerény méretei ellenére monumentális alkotásban ugyanis Kovács Dani (aki civilben a hg.hu főszerkesztője) több száz épületről ír – röviden, de szórakoztatóan és tartalmasan. A térképekkel illusztrált, séták szerint fejezetekre bontott könyvben a kötelező adatokon túl (tervező neve, építés éve, cím, stb.) kultúrtörténeti érdekességek, építészettörténeti pletykák és praktikus tanácsok is szerepelnek, pl. hogy a Kozma utcai zsidó temetőbe ne felejtsünk el sapkát vinni, melyik épület hogyan és mikor látogatható, hol érdemes bekukucskálni a lépcsőházba, és hogy melyik híres művészünk dolgozott anno a tárgyalt ház tetőtéri műteremlakásában.

Daninak és a fotókat készítő Batár Zsoltnak ezúton is gratulálok, ti pedig, ha egy kicsit is érdekel Benneteket a helytörténet, mindenképp szerezzétek be a kötetet (esetleg kérjétek a Jézuskától)!

Ja, és képzeljétek: a Ráday u. 26. tervezőjét Daninak sem sikerült megtalálnia:)

sz1.jpgsz5.jpgsz2.jpgsz6.jpgsz3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr824948741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.12.13. 14:22:40

Bizony szép munka, hasznos tanácsokkal. Nem rég a lebontott Tabánról találtam egy régi fotókkal teli kiadványt: Tabán egykor és ma c.
süti beállítások módosítása