A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Hétfő: művtöri - Dieter Rams

2012.12.03. 13:56 | juc | Szólj hozzá!

Tudjátok, nagyon szeretem Dieter Ramsot, ő volt az első igazán minimalista formatervező. Ő ismerte fel azt is elsőként, hogy a terméknek kommunikálnia kell a felhasználójával, ami azt jelenti, hogy a tárgynak egyértelműen jeleznie kell, hogy mire való és hogy hogyan működik. Mivel Rams elsősorban az akkoriban még főleg híradástechnikai termékek előállításával foglalkozó Braun vezető tervezőjeként dolgozott, az ő munkájában különösen fontos volt ez a szempont, hiszen egy rádió ezer gombjáról azonnal kell tudnunk, hogy melyik mire való - ha ez nem így van, idegesek leszünk tőle, nem fogjuk szeretni és ezáltal használni sem. Dieter Rams művei a már-már csúnya, purista esztétika mára ikonikussá vált darabjai, melyek időtállóságát nagyon jól jelzi, hogy az oly sikeres Apple termékek formatervezése is ugyanezeken az elveken alapul (erről már írtam korábban, és Fabio Novembre blogjában is volt róla szó).

Dieter Rams a közelmúltban Pesten járt, mert megkapta a Moholy-Nagy Díjat. Ennek alkalmából több interjú is készült vele, az egyiket az Aranymetszésben láthattátok (itt vissza lehet nézni), egy másikat olvashattok a hg-n. Érdemes!

Címkék: design

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr914941296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása