A Juci világa egy rovat volt amit egy designmagazinban vezettem. De mivel Juci világa több, mint némi designbútor kéthavonta, létrehoztam ezt a blogot, hogy láthassátok, merre jártam és mi tetszett nekem. Ma már nem írok újságot, így kevesebb a designbútor, a puccos parti és a menő étterem a blogomon, de még most is igaz: You Can Find Inspiration in Anything. And if You Can't, Look Again (Paul Smith). Osvárt Judit

Követhetsz itt is:

Follow Me on Pinterest

És itt is:

Instagram

Hétfő: művtöri - épület-történetek

2012.04.16. 17:48 | juc | Szólj hozzá!

Minden építménynek megvan a maga története, amely gyakran szép, gyakran szívszorító, gyakran tragikus. Érdekes, hogy minél több gazdag és szép ember kapcsolódott az adott egységhez, annál inkább emlékezünk a történetére – mintha az emberek minősége adná meg egy hely értékét, és nem a mennyisége. A Titanic elsüllyedésének 100. évfordulójáról az egész világ megemlékezett, a párizsi Ritz felújítás miatti bezárásán megilletődve óriási divatanyagot szentelt a legendás szállodának az amerikai Vogue – és ez csak két példa a közelmúltból.

A Volga szálló ledózerolását még egy minimális hype sem kísérte, és az építészek közül is csak a társadalmi érzékenységgel megáldottak tudják, mi is volt az a Pruitt-Igoe lakótelep. Hasonlóan kevés könnyet ejthettek anno a Mária-Valéria telep eltüntetői, és az Orczy-házról is kevesen tudnak itt Pesten, pedig a pincéjében a városi legenda szerint sok-sok ember lelte halálát akkor, amikor az árvizek elől buta fejjel lefelé menekültek.

Budapest minden kapuja mögött van egy történet. A gyalázatos állapotban lévő Zichy Jenő u. 10. szám alatti ház esetében is biztosan. Építtetője dr. Weisz Jakab, elismert orvos, építői Révész Sámuel és Kollár József (az ő művük pl. a titokzatos Modern és Breitner Áruház épülete a Deák téren), maga a ház 1906-07-ben készült. Az elmúlt 115 évben alighanem itt is lezajlott néhány dráma (hogy mást ne említsek, visszavonhatatlanul tönkrement a kapu fölötti, szíves vendéglátást szimbolizáló nőialak-sgrafitto), és mégsem tud róla semmit senki – még csak nem is műemlék.

 

Címkék: budapest art építészet

A bejegyzés trackback címe:

https://jucjucjuc.blog.hu/api/trackback/id/tr714453059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása